Bangkok – Thailanda

 

 

Bangkok este capitala și cel mai mare oraș a Thailandei, cu o populație de 8.538.610 de locuitori. Orașul este printre cele mai populare destinații de turism din lume, și în ultimii ani a devenit un centru economic și social care să rivalizeze Hong Kong și Singapore.bangkok_2012

Deși cunoscut pe scurt ca Krung Thep (Orasul ingerilor) în thailandeză, orașul are printre cele mai lungi nume din lume pentru o localitate.

Asezat la 35 de kilometri de golful Thailandei, la o cotitura a raului Menam, orasul Bangkok te intampina cu turlele ascutite, aurite, ale templelor si multimea cladirilor inalte, care par sa scruteze de sus livezile de arbori de mango, orezariile si campurile de betel intinse nu departe de freamatul acestei capitale.

In 1767, Taksin, un general thailandez se proclama rege si-si stabileste resedinta pe malul Menamului. Cuprins de mania grandorii, s-a crezut reincarnarea lui Buddha si a dezlantuit teroare in jurul sau. Aceasta situatie a dus la revolta si regele a fost inlaturat de ofiterii sai. Unul dintre acesti ofiteri, Chakri, a preluat puterea si a ocupat tronul tarii, sub numele Rama I. El a fondat dinastia Chakri care a dainuit pana in zilele noastre. bangkok108_525Nedorind sa domneasca pe locul unde a fost ucis predecesorul sau, Rama I si-a mutat resedinta pe celalalt mal al raului pentru a se feri de duhuri rele.

Astfel a fondat aici micul Bangkok ceea ce in traducere inseamna „Satul cu Maslini”. Satucul de atunci avea sa devina capitala de astazi. Vreme de generatii, orasul s-a transformat intr-o asezare stralucitoare presarata de temple imense, palate si sali ale tronului care, cu cateva exceptii, sunt deschise publicului. Palatul Incoronarii este cel mai vechi dintre ele. A fost construit de Chakri in 1783 si are peretii pictati cu flori de lotus din care ies ingeri, de unde, probabil si denumirea de „Oras al ingerilor” data acestor locuri. In palat se afla un tron de abanos, incrustat cu sidef si un altul de aur, in forma unei barci.

Primului palat i s-au adaugat altele, realizandu-se un complex de patru asemenea constructii. Cel mai impunator este „Marele Palat al Dinastiei Chakri”, construit de arhitecti englezi, in 1876. Este realizat in stil renascentist cu frontoane in trepte, din care, conform traditiei thailandeze, ies serpi sacri verzi. Manastirea Wat Phra Keo este una dintre cele maibridge-connection-to-bangkok frumoase creatii ale mesterilor thailandezi. Altarele aurite si statuile reprezentand animale par sa ocroteasca unul dintre cele mai importante simboluri ale tarii: „Buddha de smarald”, zeitatea protectoare a dinastiei Chakri.

Asezata pe un soclu inalt de 10 metri, este invaluita in legenda conform careia a fost creata de zei. In manastirea Wat Po se gaseste o alta statuie adorata de credinciosii thailandezi. Este „Buddha culcat”, cu o inaltime de 14 metri, o lungime de 46, statuie acoperite de foitele de aur, lipite de cei ce s-au inchinat aici. Pe malul vestic al Menamului se afla „klongurile”, labirinturi de canale si mici afluenti, unde traiesc „oamenii raului”, circuland in canoe si vestitele sampanale, barci specifice Extremului Orient. Hainele lor colorate, pietele plutitoare si frumusetea femeilor aduc un farmec in plus acestui oras in care esti intampinat de masti ale zeitatilor, de flori, de meseriasi etalandu-si maiestria si de zambetul preotilor budisti, alaturi de tot ceea ce reprezinta confortul unei lumi moderne.Bangkok,_Thailand

 

Lasă un răspuns